مرکز فناوری هوش مصنوعی واقع در مرکز نوآوری دانشگاه صنعتی اصفهان، با هدف سازمان‌دهی به فعالیت‌های تجاری در حوزه هوش مصنوعی و ارتقای کیفی و کمی آموزش‌ها و پژوهش‌های محصول محور تشکیل شده است. این مرکز، مرکزی برای ارتقاء آموزش، خلاقیت و کارآفرینی در زمینه‌های مختلف هوش مصنوعی به شمار می‌آید. این مرکز با پرورش متخصصان با استعداد، مشاوره و حل چالش‌های صنعت، ارتباطی همه جانبه بین دانشگاه و صنعت ایجاد خواهد کرد. این مرکز قصد دارد به جایگاه نخست و یا به عبارتی قطب علمی کشور در فناوری‌های مرتبط با هوش مصنوعی دست یابد. جذب نیروهای متخصص و نخبه و حل مسائل چالشی صنایع، سرلوحه این مرکز در دستیابی به اهداف است.

تاریخچه مرکز

ایده شکل‌گیری مرکزی با اهداف فوق به تابستان ۹۶ بر می‌گردد، زمانی که هسته اولیه این مرکز به عنوان یکی از واحدهای فناور در ساختمان نوآوری دانشگاه مستقر شدند. به عنوان اولین گام، پروژه‌ای در راستای امکان‌سنجی و رصد میدانی سیر تحولات در زمینه دانش هوش مصنوعی با تاکید ویژه بر پیشرفت‌های اخیر در این حوزه در واحد فناور هوش مصنوعی تعریف شد. پس از ۲ ماه اعضای مرکز با جمع‌بندی نتایج حاصل، محورهای مهم و مورد نیاز کشور و همچنین موضوعات پر اهمیت پژوهشی را در جلسه‌ای با حضور اعضای هیئت علمی، مسئولان مرکز نوآوری (به عنوان کارفرمای این فاز) و حامیان خارجی (جناب آقای مهندس رهنما) مطرح نمودند.isfahan university of technology

پس از این فاز اولیه، در مدت ۴ ماه طرح‌هایی برای نحوه ورود مرکز به عرصه هوش مصنوعی و ترسیم چشم اندازهای مرکز تدوین شدند. پیشبرد همزمان آموزش، پژوهش، مشاوره ها و انجام پروژه های صنعتی و تلاش برای ایجاد بانک اطلاعات بومی در قالب یک برنامه ریزی میان مدت ۱ ساله و ۵ ساله، اهم موضوعاتی بود که در این اسناد راهبردی به آنها پرداخته شد. همچنین در همین مدت زمان ۴ ماهه مرکز هوش مصنوعی رایزنی‌های وسیعی با صاحبان صنایع برای بررسی قابلیت تعریف پروژه‌های صنعتی با محوریت هوش مصنوعی انجام داده است. در این میان می‌توان به جلسات مشترک با هیئت رئیسه اتاق بازرگانی و ایجاد ارتباطات مابین این اتاق و مرکز اشاره نمود، که دستاورد آن توافق در مورد برگزاری دوره‌های آموزشی برای صنایع عضو در این اتاق توسط مرکز هوش مصنوعی با هدف آشنایی صنایع استان اصفهان با فناوری هوش مصنوعی بوده است. همچنین مذاکراتی با شرکت هایی در زمینه های انرژی و سرویس‌دهندگان اینترنت برای هوشمندسازی خدماتی که توسط آنها ارائه می‌شود صورت پذیرفته است. ایجاد یک سامانه آنلاین آموزشی جامع طرح دیگری است که تیم اجرایی آن با مرکز هوش مصنوعی به عنوان یکی از اعضای این پروژه به توافق رسیده‌اند. امضای تفاهمنامه همکاری و حمایت مالی مابین دکتر سید محمود مدرس هاشمی، ریاست وقت دانشگاه صنعتی اصفهان، و آقای مهندس فرهاد رهنما، رئیس هیئت مدیره شرکت‌های پلار و رهنما، مهم ترین ثمره فعالیت شش ماهه نخست این مرکز بود که در تاریخ 21 فروردین 97 انجام شد. 

محور فعالیت های مرکز هوش مصنوعی:

مشاوره، اجرا و پشتیبانی پروژه های صنعتی: با توجه به گسترش استفاده از هوش مصنوعی در حوزه های مختلف صنعتی و نقش مهم آن در تسهیل فرآیندها که منجر به کاهش هزینه و افزایش سودآوری صنایع مختلف است،‌ بخش های مختلف صنعتی در سطح کشور در مسیر بهره مندی از این فناوری قرار گرفته اند. مرکز هوش مصنوعی با دانش تطبیق امکانات هوش مصنوعی برای تسهیل فرآیندهای صنعتی موردنظر، توانایی باز طراحی فرآیندها با وجود هوش مصنوعی و همچنین پیاده سازی و پشتیبانی نرم افزارهای مورد نیاز، می تواند با صاحبان صنایع، همکاری اثربخشی داشته باشد.

برگزاری دوره های آموزشی: پیشبرد هدف هوشمند سازی صنایع نیازمند تجهیز نیروی انسانی به دانش و تخصص مورد نظر است. مرکز هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یک مرکز علمی که از حضور متخصصان و اساتید این حوزه بهره مند است، مرکزی معتبر برای برگزاری دوره های آموزشی برای نیروی انسانی صنایع مختلف است. همچنین با توجه به رسالتی که این مرکز در حوزه آموزش دانشجویان برای خود قائل است، ارائه دوره های مختلف آموزشی، برگزاری مسابقات هوش مصنوعی دانشگاهی و پذیرش کارآموزان علاقمند به این حوزه را در زمره فعالیت های خود می داند.

همکاری با موسسات پژوهشی: حضور دانشجویان و محققان نخبه، بهره مندی از حضور اساتید با سابقه درخشان پژوهشی و قرار گیری در فضای دانشگاه صنعتی اصفهان که امکان دسترسی به آزمایشگاه ها و متخصصین علمی حوزه های مختلف را تسهیل می کند، این امکان را فراهم می آورد تا این مرکز قابلیت مشارکت در پروژه های پژوهشی کلان ملی  و بین المللی را  داشته باشد. با توجه به اهداف کلان کشور در سند چشم انداز، بی شک یکی از مهم ترین حوزه های علمی پیش روی کشور، دست یابی به فناوری های هوش مصنوعی و تسریع بهره برداری از این فناوری عظیم است.